Erasmus+ matkapäiväkirja / Barcelona, Taija Tuominen

1.5.2022 sunnuntai
Matka Barcelonaan alkaa

Erasmus matkani Barcelonaan alkoi vappupäivänä 2022. Yksin reissuun lähtö tuntui jännittävältä ajatukselta, mutta lähdin innokkain mielin tutustumaan uuteen kaupunkiin ja viettämään erilaisen työviikon Espanjassa. Matka meni hyvin ja Aerobússin kyydillä pääsin lentokentältä keskustaan. Hotelli sijaitsi Barcelonan pääkatu La Ramblan varrella ja parvekkeelta voi seurata jatkuvaa ihmisvirtaa kävelykadulla, jossa myös paljon ravintolaterasseja, katusoittajia ja kioskeja.
Illemmalla sopivaa ravintolaa etsiessäni katukuvaan ilmaantui runsaasti poliiseja ja autotiet täyttyivät äänekkäästä mielenosoituskulkueesta, jota päädyin seuraamaan hieman sivummalta. Vappu on Espanjassa työväen päivä ja tähän liittyi todennäköisesti myös tuo kapungin kadut vallannut kulkue vappupäivän iltana.

Illalla tutustuin vielä seuraavan päivän ohjelmaan, jonka olin saanut CFA Francesc Layret Adult School in Ciutat Vella koulun yhteyshenkilö Monicalta.

Aurinkoinen Barcelona +20 vappupäivänä.

Koulun lukujärjestyksiä. Opetusta on klo:9-21 joka päivä.

PÄIVÄ 1: maanantai 2.5.2022
Sydämellinen vastaanotto CFA Francesc Layret koululla

Koulu sijaitsi vain 10 min kävelymatkan päässä hotelilta. Matkan varrella oli kauniita vanhoja rakennuksia sekä kapeita kujia. Ensimmäisenä päivänä tapasin useita opettajia CFA Francesc Layret koululla. Kaikki olivat todella sydämellisiä ja ystävällisiä. Opettajien välillä vallitsi myös todellä lämminhenkinen tunnelma ja oppitunneilla oli paljon huumoria ja naurua. Minulle oli räätälöity todella monipuolinen ohjelma. Pääsisin viikon aikana tutustumaan kolmeen eri oppilaitokseen ja lisäksi ohjelmaan oli suunniteltu keskustelutuokioita eri opettajien kanssa sekä mahdollisuus eri oppituntien seuraamiseen.

Ensimmäisen päivän aikana seurasin opettaja Xavierin tietokonetuntia, Florsin englannin tuntia, Chusin matematiikan tuntia, Elenan catalonian tuntia sekä Saran espanjan tuntia. Koululla vierähtikin koko päivä aina ilta kahdeksaan asti. Sain päivän aikana oppia espanjalaisesta koulutusjärjestelmästä, oppilaitoksen järjestämistä kursseista, opin hieman espanjaa ja sain kuulla että Espanjassa maahanmuuttajien on opiskeltava sekä katalaaniaa että espanjaa.

Katalaanian opettaja Elena kertoi minulle vielä päivän päätteeksi, millaisia kursseja CFA Francesc Layret koululla järjestetään. Tässä luettelo kursseita:
– kurssi, jossa opiskellaan katalaanin ja espanjan kieltä, kesto 1 vuosi
– aikuisten perusopetuksen kurssi, kesto 2 vuotta
– preppauskurssi Superior opintoihin haluaville opiskelijoille, kurssin lopussa kielitesti
– preppauskurssi yliopisto opintoihin haluaville opiskelijoille, kurssin lopussa kielitesti
– tietokone kursseja, tasot 0-3
– englannin kurssit 1-3
– espanjan kurssit 1-2
– katalaanin kurssi 1

Alla kuvia ensimmäisestä päivästäni.

Yhteiskuva muutaman koulun opettajista kanssa.

Päivä oli antoisa ja nyt väsyttää jo kovasti :).
Huomenna menen tutustumaan toiseen oppilaitokseen, jonka nimi on INS Caterina Albert. Matka tänne taittuu metrolla, toivottavasti löydän oikeaan osoitteeseen… :).

PÄIVÄT 2-3: tiistai 3.5. – keskiviikko 4.5.2022
Vierailulla lukiossa, nähtävyyksien ihmettelyä ja opiskelijoihin tutustumista

Toisena päivänä kävin tutustumassa INS Caterina Albert lukioon, jossa rehtori kertoi minulle heidän koulustaan ja piti esittelykieroksen historiaa havisevissa lukion tiloissa. Kierroksen aikana opiskelijoilla oli menossa projekti oppitunnit, joita on kaksi kertaa viikossa 3h. Projektitunneilla yksi ryhmä teki esimerkiksi taideprojektia ja yhtenä projektitunneilla tehtävänä työtä oli mm. kattopuutarhan kasvien kasvattaminen ja hoitaminen. Espanjassa toisen asteen koulutus ei ole vielä pakollista, mutta tästä on kuulema ollut pohdintoja, pitäisikö se muuttaa pakolliseksi. Matematiikan opettaja, joka oli myös mukana kierroksella piti toisen asteen pakollisuutta huonona ideana, sillä tällöin opiskelijoita olisi vaikeaa motivoida opintoihin.

INC Caterina Albert lukio sijaitsi lähellä yhtä Barcelonan suosituinta turistinähtävyyttä Sagrada Familijaa, joka on Antoni Gaudín suunnittelema roomalais-katolinen kirkko, jota on rakennettu jo vuodesta 1882 ja se on yhä kesken. Hieno ja vaikuttava paikka, jota kannatti käydä samalla reissulla katsomassa.
Tiistai iltapäivän ja keskiviikon vietin CFA Francesc Layret koululla havainnoiden eri oppituneja ja keskustellen opettajien kanssa.

Tietotekniikan tunneilla opettaja oli suunnitellut yhteisen worshopin italiaisen Erasmus+ koulun kanssa. Opetus tapahtui etäyhteyksin Teamsin kautta ja luokassa opiskelijat ja minä teimme koulun tietokoneilla samaa kuin opiskelijat italiassa tekivät. Hauska kokeilu. Keskustelin myös opettajan kanssa, joka opetti preppauskursseja Yliopistoon tai Superior opintoihin aikoville opiskelijoille. Hän oli juuri viime viikolla pitänyt lopputestin opiskelijoille ja nyt työnä oli mm. tarkistaa testejä ja muita opettajille kuuluvia tehtäviä. Testitulosten perusteella opiskelijat joko pääsevät opiskelemaan tai sitten he voivat tulla esimerkiksi kertaamaan vielä lisää taitoja koulun kursseille.

Moni opettaja huikkaili minua myös käymään heidän luokassa esittäytymässä ja kertomassa hieman Suomesta. Opetin myös lähes kaikissa käymissäni ryhmissä esittäytymistä suomeksi ja opiskelijoilla oli myös paljon kysymyksiä minulle suomesta. Tämä oli etenkin englannin oppitunneille hyvää puhumisen harjoitusta opiskelijoille.

Keskiiviikkona espanjan ja katalaanian opettaja Elena vei minut syömään mukavaa ravintolaa, jossa maistelimme erilaisia tapaksia, viiniä ja perinteistä jälkiruokaa. Lisäksi Elena oli kiinnostunut keskustelemaan toiminnallisesta pedagogiikasta sekä kuulema työpajatoiminnastamme lisää. Elena kertoi myös omasta Erasmus+ reissutaan Pariisiin muutama viikko sitten. Iltapäivällä kävin vielä opastetulla kävelykierrksella. Kierroksen aikana tuli monta paikkaa vastaan, joihin olisi kiva mennä vielä tutustumaan. Taitaa päivät loppua kesken jos haluaisi nähdä kaiken kiinnostavan Barcelonassa.

Alla kuvia tiistailta ja keskiviikolta.

Adios!

Monica saatteli minu INS Caterina Albert lukioon, jossa koulun rehtori oli vastaanottamassa minua.
Upea Sagrada Familija
Maistelimme mittavia tapaksia lounastauolla kielenopettaja Elenen kanssa.

PÄIVÄT 4-5: torstai 5.5. – perjantai 6.5.2022
Vierailu toiseen aikuisoppilaitokseen, kielitaidottomana espanjan tunneilla sekä nähtävyyksiä ja viimeinen ilta

Torstaina pääsin tutustumaan CFA La Pau oppilaitokseen (Centre de Formaliò d`Adults), joka sijaitsi hieman kauempana Barcelonan keskustasta. Viimeisellä metropysäkillä minua oli vastassa koulun opettaja Elisabet, jonka kanssa oli heti todella mukavaa ja luontevaa keskustella samalla kun kävelimme heidän koululle. Elisabet esitteli minut koulun henkilökunnalle ja esitteli koulun tilat. Hän kertoi, että heillä voi opiskella englantia (kurssit 1-3), katalaania (kurssit 1-2), espanjaa (kurssit 1-2), tietokonetaitoja (kurssit 0-3) sekä valmentavia opintoja. Elisabet kertoi heidän opiskelijoiden tulevan mm. Latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta, Romaniasta ja Kiinasta. Hän kertoi myös, että espanjassa maahanmuuttajien on opiskeltava 45 h espanjaa ja 45 h katalaania, jotta he voivat hakea kansalaisuutta ja espanjan passia. Maahanmuuttajia on toisinaan vaikeaa motivoida katalaanin opiskeluun, sillä espanjalla pärjää asiointi- ja keskustelutilanteissa hyvin ja katalaania käytetään lähinnä vain opiskelukielenä etenkin katalaanin alueella.

Kävin tutustumassa CFA La Pau oppilaitoksessa kolmeen oppituntiin, joista kahdessa opiskeltiin katalaania ja yhdessä espanjaa. Kerroin opiskelijoille myös hieman omasta kotimaastani Suomesta, jonka jälkeen seurailin opetusta. Huomasin tarkistelevani vähän väliä taululla vilahtelevia vieraita sanoja Google Translaterin avulla, jotta pääsisin hieman perille, mistä opetuksessa on kyse. Toisinaan myös vierustoveri tai opettaja käänsi minulle hieman englanniksi mitä aihetta he käsittelivät. Sain hyvän kokemuksen siitä, miltä tuntuu olla luokassa opiskelijana joka ei juurikaan ymmärrä mistä puhutaan ja millaisin keinoin ymmärtäminen helpottui :).

Perjantaina CFA Francesc Layret koululla oli opetusta vain aamupäivällä ja iltapäivällä opettajilla oli kokouksia. Seurasin aamulla José Manuelin espanjan oppituntia, jossa keskusteltiin perinteisistä espanjilaisista ruuista sekä opiskelijoiden lähtömaiden ruuista. Opettaja kirjoitti myös reseptejä taululle kysellen opiskelijoilta, mitä aineksi tarvittaisiin erilaisiin ruokiin. Opiskelijoilla oli oppikirjat. Päivällä opettajanhuone täyttyi opettajista, sillä englannin opettaja Flor oli viimeistä päivää töissä, hän oli toiminut äityisloma sijaisena toiselle opettajalle. Flor sai raikuvat aplodit, kruunun, olkanauhan sekä lahjan opettajilta, tarjolla oli myös suklaata. Kävin havainnoimassa vielä yliopiston valintakokeisiin valmistautuvien matematiikan ryhmää. Opettajana oli David, joka on tulossa myöhemmin kesäkuussa Erasmus+ vaihdolla Tampereelle. Tunneilla opiskeltiin melko monimutkaisia yhtälölaskuja, joita en itse olisi osannut ratkaista. Opettaja kannusti ja auttoi opiskelijoita ymmärtämään laskuja ja niitä laskettiin yhdessä myös taululle. Opiskelijat opettelivat myös hyödyntämään taskulaskinta laskujen tarkistamiseen, sillä tulevassa testissäkin sai laskin olla mukana. Kävin lounaalla ihanassa paikassa Musiikki palatsin ravintossa, jonka sisäpihalla aurinko lämmitti ja ruoka oli hyvää. Seuranani oli englannin opettaja Flor.

Torstain ja perjantaina aikana ennätin myös Barcelonan rannalle, omatoimiselle vuoristovaellukselle sekä kaupoille. Illalla osa opettajista lähti vielä kanssani kaupungille tapas ja viini ravintolaa, jossa oli herkullista ruokaa. Tunnelma oli mukava ja rento ja viikko päättyi kivoissa merkissä. Seuraavana aamuna olisi aikainen lähtö lentokentälle ja paluu takaisin kotisuomeen.

Alla kuvia torstailta ja perjantailta.

CFA La Pau oppilaitoksen espanjan tunneilla, kuvassa vieressäni seisoo opettaja Elisabet.
Katalaanin oppikirjoja ei kuulema ole paljoa, mutta tässä yksi joka on melko uusi ja oli kovasti ainakin opettajan mieleen.
Florin viimeinen työpäivä ja sen kunniaksi työkaveri antoivat hänelle kruunun ja lahjoja. Kuvassa oikealla myös Erasmus+ koordinaattori Monica.
Viimeinen ilta yhdessä muutaman opettajan kanssa kaupungin tapas ja viini ravintolassa.

Yhteenveto viikosta

Viikko oli antoisa. Kuulin paljon espanjaa ja pääsin seuraamaan innostuneiden ja mukaansatempaavien opettajien oppituneja. Opin muutaman sanankin viikon aikana, huomasin että myös espanjassa on samanlaisia ongelmia esim. opiskelijoiden poissaolojen suhteen. Samanlaisia pohdintoja heilläkin käydään siitä, olisiko oppikirja hyvä vai mennäänkö monisteilla. Opiskelijat puhuivat mielestäni melko hyvää espanjaa eikä opettajat juurikaan tuntuneet hidastavan puhettaan, vaan näin eri kieltä puhuvan korvaan puhetahti oli melko nopea. Opiskeluryhmät alkavat syksyllä ja päättyvät keväällä, joten opiskelijat olivat ehtineet opiskella jo vuoden verran kieltä ja osalla taitoja myös jo entuudestaan. Yksin matkustaminen tuntui ensin oudolta, mutta viikon mittaan siihen ehti tottua ja löytää asiasta postiivisiakin puolia: sai mennä mihin halusi tai jos ei halunnut mennä mihinkään niin sekin oli mahdollista :). Yhteistyö CFA Francesc Layret koulun kanssa jatkuu, sillä heidän matematiikan opettaja David on tulossa kesäkuussa Suomen vierailulle ja tutustumiskäynnille myös meille Silta-Valmennusyhdistykseen. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja tyytyväinen, että tulin lähteneeksi reissuun :).