Do you want the truth, or something beautiful? Teneriffan kahdet kasvot

Uima-altaat Santa Cruzissa

Teneriffa on meille suomalaisille lomakohde, jonne lähdetään rentoutumaan ja nauttimaan ihanasta ilmastosta. Asuin Santa Cruzissa ja kurssi pidettiin San Cristobal de La Lagunassa, molemmat ovat todella kauniita kaupunkeja, asukkaat ystävällisiä ja avuliaita. Tämä on se Teneriffa, johon turistina saapuu. Ruoka on maukasta ja suomalaiselle edullista. Täydellinen lomakohde siis.

Plaza de Espanja, Santa Cruz
Vanhaa kaupunkia, San Cristobal de la Laguna
Merenelävät ovat edullisia ja herkullisia
Hedelmiä ja kasviksia kauppahallissa Santa Cruzissa
Kanarian pottuja ja mojo-soosia

Abdou kertoi meille Teneriffan toisista kasvoista, niistä, joita ei turisteille näytetä. Saarella on kolme pakolaisleiriä, joilla tällä hetkellä on tuhansia pakolaisia asumassa epäinhimillisissä olosuhteissa. Leirit on sijoitettu niin, että tavallinen turisti ei sinne edes vahingossa eksy. Koronan vuoksi nämä pakolaiset ovat jumissa Teneriffalla, heitä ei päästetä manner-Espanjaan, mutta ketään ei myöskään samasta syystä palauteta kotimaahansakaan. Olisimme halunneet vierailla leirillä, jolla Abdou työskentelee, mutta koronan vuoksi tämäkään ei ollut sallittua, eikä tietystikään turvallista. Halusimme tehdä jotakin heidän hyväkseen ja kun Abdou kertoi, että leirillä on noin 800 lasta ja nuorta, teimme kaikki pienen lahjoituksen. Päätimme ostaa rahoilla pelejä lasten ja nuorten käyttöön, koska totesimme, että jos ostamme esimerkiksi ruokaa, josta on koko ajan pulaa, emme pystyisi kuitenkaan ruokkimaan kaikkia leirillä. Pelivälineitä olisi iloa heille pidempään. Abdou kertoi, että lapset ja nuoret olivat olleet todella iloisia lahjastamme.

Pelivälineitä pakolaisleirin lapsille ja nuorille

Työttömyys on iso ongelma Teneriffalla. Noin 35 prosenttia paikallisista on työttömänä ja asunnottomuus on yleistä täällä myös paikallisten keskuudessa. Paikalliset kodittomat ovat pystyttäneet telttakylän mielenosoitukseksi puistoon sosiaali- ja maahanmuuttoministeriön eteen.

Korona kurittaa Kanarian saarten yrityksiä kovasti, koska turismi on tärkeä elinkeino saarilla asuville. Kun rajat suljettiin ja turismi loppui, selvisivät hotellit tilanteesta sillä, että pakolaisia majoitettiin hotelleihin ja valtio maksoi korvauksia hotellin omistajille.

Myös Teneriffalla on rokotevastaisia liikehdintää.