AROMA

Keskiviikon tutustuminen suuntautui Aroma-nimiseen toimipisteeseen.
Aroma sijaitsee noin kahdeksan kilometrin paassa Brusselin keskustasta. 

Matka taittui sujuvasti kahdella metrolla/ratikalla, ensin hiukan väärään suuntaan ja sitten heti perään oikeaan suuntaan. Ei päässyt tapahtumaan korvaamatonta vahinkoa ja olin vain kolme minuuttia, myöhässä sovitusta. Toisaalta taas olin 57 minuuttia etuajassa, riippuen siita keneltä asiaa kysyi.

Minut otti oppilaakseen Katrien; joka oli tuttu jo eiliseltä. Hän oli opettanut belgian kielen perusteita VDAB-koulussa eilen, kun vierailin siellä. Nämä ovat samaa organisaatiota, VDAB ja Aroma. Molemmissa opetetaan mm. belgian kielen alkeita.

Tänään Aromassa opiskeltiin taas belgian kielen alkeita ja minäkin opin erottamaan sanat kissa ja hiiri toisistaan.
Työvälineinä olivat tabletit sekä pienet tussitaulut. Tabletilla oli peli, josta sai selville kuinka sana lausutaan, painamalla kaiuttimen kuvaa. Saman pystyi tekemään myös kirjain kerrallaan ja saamaan ääntämyksen kirjaimelle. Tämän perusteella pystyi yrittämään oikeita kirjaimia oikeisiin kohtiin raahaamalla vieressä olevista aakkosista niitä yksi kerrallaan sanan tyhjiin kohtiin. Vähän kuin olisi ristikkoa täyttänyt. Ei ihan helppoa, koska ääntäminen on kovin erilainen esimerkiksi englantiin verrattuna, suomen kielestä puhumattakaan.

Tussitaulun avulla kirjoitimme puheesta tekstiksi. Opettaja lausui sanan ja me oppilaat kirjoitimme sen tussitauluun. Arvannettekin, että tunnistin juuri nuo aiemmin mainitut sanat kissa ja hiiri. Muut tunnistivat ja kirjoittivat paljon paremmin. Koulutustapa siis toimii hyvin.

Tauolla, kun etsin kahvia itselleni, niin kohtasin opettajan, joka tiesi vierailustani organisaatiossa ja senkin että tulen suomesta. Hanella oli mukava yhteys Suomeen, jonka hän siinä nopeasti kertoi. Hän opetti koulussa musiikkia ja oli tehnyt johonkin Aki Kaurismäen elokuvaan musiikkia. Aina välillä tulee yllättäviä kohtaamisia ja tästä kohtaamisesta jäi todella mukava fiilis.

Tuo reissu Aromaan päättyi lounaaseen, johon sain seuraksi yhden opettajan Ligo:sta, Martinin. Hänen kanssaan juttelimme erilaisia Erasmus-vaihtoihin liittyviä asioita. Hän oli ollut Milanossa vaihdossa ennen korona-aikaa. Me molemmat olimme yhtä mieltä siitä, että, tällainen hanke on todella merkityksellinen oman, ja työyhteisön, kehittämisen kannalta.

Ajokorttikoulutusta Ligo:ssa

Illalla olin mukana Liesin ajokorttikoulutuksessa: Hänen opetuksessaan oppilaat voivat treenata kirjallisia kokeita varten. Harjoituksissa käytetään apuna Kahoot- ja Quizlet sovellukset, jo tuttujen classroomin ja muiden Google-sovellusten lisäksi.
Oppilaat pelasivat toisiaan vastaan liikennesääntötietämyksellään. Peli saa oppilaat innostumaan yrittämisestä, mutta samalla kesittymään kysymyksiin koska virhe palautti pelaajan aina takaisin lähtöruutuun.

Hyvin mielenkiintoinen tapa tämäkin. Tällä tavoin löydetään ne oppimisen tärkeimmät asiat, innostus ja motivaatio.